mammans ångest

- andras åsikter

"åh nej! vad hände? ni måste ge varandra en chans till"
utrop från omvärlden. från människor som borde vara mammans stöd. från människor som själva varit där. där det gör som ondast. i allt mörker. de har suttit där, precis som mamman, men nu är de i ljuset och då är det lättare att döma. lyckostar.

"ni var ju en sådan fin liten familj... vad hände med kärleken? och tänk på prinskorvisson! han har ju bara en mamma och en pappa. vad ska hända med honom?"
hur kan det ha varit en "fin" familj när det aldrig känts som en familj? vad menas med "fin"? mamman är förvirrad. måste man sluta vara mamma och pappa bara för att man inte är det tillsammans, samtidigt? är man en sämre mamma för att man är utvilad och lycklig? måste man vara sönderstressad, utarbetad, trasig och värdelös för att räknas som en "god mor"? mamman undrar.

måste. ge. varandra. en chans till.
det känns främmande för mamman. hur kan någon säga så?
måste - nej nej nej. mamman måste ingenting. det ända man måste är att vilja. om man inte vill, så måste man inte.
ge - mamman är trött på att ge. mamman har gett i 8 år. nu är det mammans tur att ta och få. så, ge hit! ropar mamman.
varandra - sig själv! haha! tänker mamman. hon måste ge sig själv, och prinskorvisson, ingen annan.
en chans till - 8år. 8år är många chanser. pappan har fått många många massor av chanser. att visa vad han vill. att visa att det är det här han vill och att mamman är värdefull och inte bara ett billig slit-och-släng trasa.

när mamman fick höra de orden kände hon sig värdelös och sårad, för det skulle vara på bekostnad av henne själv. alla andra skulle må bra, men mamman skulle må dåligt. är det ok? varför är det ok för andra? för andra med åsikter och frustration och sorg och smärta? andra som nu befinner sig i ljuset. varför är det ok att offra mamman? för mamman är det inte ok. mamman är värd.

ändå ger det ångest. gör mamman rätt?
ibland vill mamman ge upp och leva olycklig i alla sina dar och fortsätta försörja hela kungariket. som en modern askungen, fast baklänges.

Kommentarer